A főkonzulátus adott helyet 2018. január 19-én a Bajoroszági magyar szervezetek fórumának, melynek díszvendége Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke volt. Köszöntőt mondott Tordai-Lejkó Gábor főkonzul. A Spiller Krisztina magyar közösséggel való kapcsolattartásért felelős diplomata által moderált tanácskozáson 12 magyar szervezet és 6 hétvégi magyar iskola képviselője jelent meg.

 

Pánczél Károly „A magyar nemzetpolitika, különös tekintettel a diaszpórát érintő programokra” című előadásában kiemelte: a Magyar Kormány 2010 óta fokozott figyelemmel fordul a határon túl, ezen belül a diaszpórában élő magyarok iránt. Az egyszerűsített honosítás következtében egy millió fővel nőtt a magyar állampolgárok száma. A Kormány számos, jól működő programot hozott létre az anyaország határain kívül élő magyarok közösségi, kulturális életének támogatására, gazdaságfejlesztési programokra, a nemzeti identitás megőrzését segítő projektekre. Ezek között kiemelendő a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjprogram, amely Bajorországban is népszerű, a tanácskozáson is volt jelen három ösztöndíjas. Fontos a Diaszpóra Tanács intézménye, amely immár hetedik alkalommal ült össze Budapesten, és arra hivatott, hogy a Kormány felé becsatornázza a diaszpóra szervezetek igényeit. Kibővült a közösségi és oktatási célok támogatására létrehozott pályázati rendszer is, melynek keretében az idén számos bajorországi magyar szervezet nyújtott be pályázatot.

 

Tordai-Lejkó Gábor köszöntőjében köszönetet mondott a bajoroszági magyar egyházi közösségek és civil szervezetek képviselőinek, hétvégi magyar iskolák vezetőinek és tanárainak, hogy a munka és családi teendők mellett a szabad idejüket áldozzák e fontos tevékenységre. Nekik köszönhetően egyre több kitelepülő fiatal család talál magyar közösséget. A fórum során kiderült, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a magyar közösségi események és a magyarnyelv-oktatás iránt, a legtöbb egyesület és minden hétvégi magyar iskola létszáma bővül.