Magyarország képviselete új székhelyet kapott a bajor fővárosban. Az Isar partján, München verőerének közvetlen szomszédságában elhelyezkedő impozáns villaépület azt a jelentős szerepet szimbolizálja, amelyet Bajorország Magyarország külkapcsolataiban elfoglal.

Az ünnepélyes megnyitóra 2018. szeptember 21-én került sor. A ceremónia díszvendégei Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszer és Georg Eisenreich, bajor digitalizációért, médiáért és európai ügyekért felelős miniszter voltak

Tordai-Lejkó Gábor főkonzul köszönetet mondott Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszernek, hogy megvalósulhatott az álma. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy e München szívében található pompás épület megvásárlása a Magyarország és Bajorország közötti, történelmi gyökerekkel rendelkező barátság megerősítése. E barátság azért is különleges, mert közös értékeken nyugszik a politika, a gazdaság és a kultúra terén, és elevensége csöppet sem hagyott alább az elmúlt évezred során.

Dr. Györkös Péter nagykövet beszédében leszögezte: Berlin után végre Münchenben is templomot állítottak a kétoldalú kapcsolatoknak. Magyarország és Németország történelmi szövetségének a rendszerváltáskor kezdődött új korszakáról beszélve elmondta: a két Németország újraegyesítését a magyarok a németeknél is nagyobb mértékben támogatták. A nagykövet müncheni kollégáinak felhívta a figyelmét arra, hogy a bajorok barátságára mindig számíthattak. 

Szijjártó Péter a bajor-magyar gazdasági együttműködés eredményeit méltatta. Kiemelte: az AUDI 25 évvel ezelőtt, a rendszerváltozás után elsőként szavazott bizalmat Magyarországnak. Az ő példáját most a BMW követi újonnan létesítendő kelet-magyarországi telephelyén. Magyarország kiváló gazdasági mutatóival ma nem a probléma forrása Európa gazdaságában, hanem a fejlődés motorja. A magyarok a bajor partnerekre nemcsak a gazdaság, de a politika terén is szövetségesként tekintenek: „egyikünk sem szereti a politikai korrektséget, a képmutatást, sokkal inkább az őszinte beszédet.” – mondta.

Georg Eisenreich Tordai-Lejkó Gábor és a főkonzulátus dolgozóinak rendkívül aktív tevékenységét méltatta, mellyel Bajoroszág politikai, gazdasági és kulturális közegét gazdagítják. Kitért a bajor és magyar történelem kapcsolódási pontjaira, majd leszögezte: Európában egymás partnereiként vagyunk jelen. Ha adódnak is egyes ügyek során nézeteltérések, fontos, hogy megértsük egymást, párbeszédben maradjunk egymással. A kisebb kelet-közép-európai országokkal, így Magyarországgal kialakítandó kapcsolat tekintetében Helmut Kohl példáját követi, aki mindig is egyenrangú partnerként tekintett ezen államokra. Fontos, hogy Európában egymás szövetségesei maradjunk, hiszen csak így tudunk megfelelő súlyt képviselni a világban. A miniszter kijelentette: az EU-n belül nem hisz a kelet és nyugat közötti megosztottságban vagy a jó és rossz tagállamokra bontásban, a kioktatás politikájában.