Magyarország Müncheni Főkonzulátusa szeretettel vár minden érdeklődőt a 11. Magyar Filmnapra.

Helyszín: Einstein Kultur (Einsteinstraße 42, 81675 München)

Időpont: 2022. június 29. szerda

Program:

18:30 Szép csendben

dráma

A 18 éves Dávid egy ifjúsági zenekar tehetséges szólistája. Az országos versenyre készülés finisében a zenekarhoz csatlakozik az elsőéves Nóri. Dávid hamarosan megsejti, hogy a 14 éves csellista lánynak viszonya van a 60 éves karmesterükkel. Őrlődve a fiatal lány és mestere között, a fiú megszállottjává válik az állítólagos afférnak, és nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot.

A Szép csendben egy rendkívül kényes témát, a szexuális zaklatást mutatja be, ráadásul egy különösen kényes felállásban: egy zeneiskolai tanár szexuálisan közeledett egy tizennégy éves, kiszolgáltatott tanítványához. A film aprólékosan bontja ki ennek a folyamatnak minden részletét és eközben nem egyszerűsítik le túlzottan a témát. Egyrészt a zaklatás esetében itt nem valami teljesen nyilvánvaló, ruhaletépős dúvadságról van szó, másrészt a film egyáltalán nem azt akarja körüljárni, hogy a sok rosszindulatú, gonosz ember hogyan fenekedik az áldozat ellen, hanem azt, hogy a bennünket is körülvevő társadalomba milyen mélyen be van épülve ez a tagadás akkor is, ha amúgy rendes emberekről van szó. A film azt is megmutatja, mennyire nehéz kívülről mindenki más számára megítélni, tényleg történt-e valami olyan, aminek nem lett volna szabad megtörténnie, már csak azért is, mert a zaklatás sokszor nem precíz meghatározással leírható cselekvés. Az áldozat környezete a legtöbbször egyszerűen nem tudja, hogyan lehet szembenézni egy ilyen kérdéssel, mert eleve hihetetlennek tűnik, hogy „pont az én lányommal, aki nem is olyan” történjen meg ilyesmi, vagy szégyenteljesnek tartják, esetleg gyanúsnak, hogy akkor miért nem beszélt róla. És végül a film azt is megmutatja, hogyan lehet a legjobb az intézménynek az ilyen ügyeket kezelni, már ha egyáltalán az eddig sorolt nehézségek után eljut addig a dolog: a cím elég egyértelműen megadja a választ erre is.

Díj: Párma Filmzene Fesztivál - 2020. Elismerő oklevél.

Jegyfoglalás

***

20:30 Pesti balhé

akció vígjáték

Gyerekkorukban elválaszthatatlan haverok voltak. Csak kicsit rosszak: ártatlan kalandozásaik nyomában lángoló gyerektáborok és rémült pedagógusok maradtak. Azután felnőttek – de szerencsére nem komolyodtak meg. Marcell kivételével, aki kőgazdag, de nem túl boldog mérnök lett, mind ugyanolyan gátlástalan, pihentagyú tréfacsinálók, mint voltak. És amikor a banda egyik tagjának az az ötlete támad, hogy egy fura festményét társai James Bondot megszégyenítő ügyességgel lopják be az évszázad műkincs-árverésére, még a tőlük eltávolodott régi cimborát is sikerül rábeszélni az eszement bűntényre. De nincs tökéletes terv. Vagy hát: náluk biztos nincs. Egy profi bűnöző bevonása után is csak káosz, kaland, küzdelem és sok béka marad. De ők épp az ilyen helyzeteket szeretik…

Könnyed szórakozást, kellemes kikapcsolódást nyújtó film.

 

Jegyfoglalás

A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A filmeket magyar nyelven, angol felirattal vetítjük.

Tekintettel a férőhelyek korlátozott számára kérjük, hogy csak abban az esetben foglaljanak jegyet, amennyiben biztosan el tudnak jönni.

Jó szórakozást!