A Nymphenburgi kastélyban került sor az Ausztria és Magyarország között köttetett kiegyezésről szóló pódiumbeszélgetésre és Erzsébet királyné ruháinak másolatából készült kiállítás bemutatására.

Tordai-Lejkó Gábor főkonzul beszédével kezdődött a 2017. május 17-i program, amelyet Wolfgang bajor herceg, az esemény fővédnökének köszöntő szavai követtek. A Dr. K. Lengyel Zsolt, a Regensburgi Egyetemen működő Hungaricum – Magyar Intézet igazgatója által moderált pódiumbeszélgetés témája az Ausztria és Magyarország között 1867-ben létrejött kiegyezés volt. A beszélgetés során a magyar aspektust Dr. Fónagy Zoltán az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársa képviselte. Elmondta: a monarchia olyan időszak volt, amikor Magyarországnak újra beleszólása volt a közép-európai történelem alakításába. Dr. Rainer Becker, az LMU Bajor Történeti Intézetének munkatársa bajor szempontból világította meg a korszakot. Megállapította: 1867-ben a Magyar koronához tartozó országrészek lakossága 21 milliót tett ki, míg Bajorországé 7 milliót. Akkoriban a német birodalom részévé vált bajor földről sokan kivándoroltak a Magyar Királyság területére, ezért „a bajorok Amerikájának” nevezte a XIX. századi Magyarországot.

A kiegyezés és a magyar ügy támogatója volt Erzsébet császárné, későbbi magyar királyné, a magyarul beszélő, sokak által ma is rajongva tisztelt Sissi, aki születésének 180. évfordulóját az idén ünnepeljük. A rendezvényen megtekinthető volt a királyné 29 ruhájának másolata, melyeket a komlói Dr. Héjjas Magdaléna készített. A kollekció a budapesti Operett Színház „Elisabeth” című musicaljének jelmezeivel egészült ki.

Galéria