A főkonzulátus 2021. október 28-án a Müncheni Künstlerhaus épületében emlékezett meg a Wittelsbach-Házból származó utolsó bajor király, III. Lajos százévvel ezelőtti, Sárváron bekövetkezett haláláról.

Halálával egyben lezárult a Wittelsbach-Ház több mint 700 éven át tartó regnálása, ami a királyi dinasztiák között a leghosszabb ideig tartott az európai államok történetében. A Wittelsbach családnak a magyar történelemmel való sokrétű kapcsolódásai nemcsak nekünk, magyaroknak, de a bajoroknak sem közismert. III. Lajos és leszármazói 1875 óta a sárvári várban leltek második otthonra, és találtak menedéket a vészterhes időszakokban, egészen 1945-ig. A család visszatérési szándéka a kommunizmus időszakában is adott volt, azonban erre először csak az 1980-as években nyílt lehetőségük. Addig is, a tragikus történelmi, és politikai változások ellenére, karitatív szervezetek útján támogatták a magyar közösségeket.

A megemlékezésen a Miniszterelnökség részéről Dr. Gulyás Gergely miniszter vett részt, aki beszédében kiemelte: a rendezvény aktuálpolitikai jelentősége túlmutat a napi véleménykülönbségeken. A bajor kormányt Melanie Huml, európapolitikáért és nemzetközi ügyekért felelős miniszter képviselte. Beszédében köszönetet mondott Magyarország 1989-es határnyitási szerepvállalásáért, és kiemelte, Magyarország Bajorország tíz legfontosabb kereskedelmi partnere közt szerepel. Síkra szállt a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséért, és a nézeteltérések ellenére a párbeszéd fenntartásáért.  

A család képviseletében Luitpold Prinz von Bayern ismételten megköszönte a Magyar Kormánynak a sárvári „bajor kincsek” tulajdonjogi sorsának rendezését, és kifejezte készségét jövőbeni új együttműködési formákban való részvételükre. 

A rendezvény margóján Dr. Gulyás Gergely miniszter bilaterális tárgyalást folytatott Melanie Huml, európapolitikáért és nemzetközi ügyekért felelős miniszterrel.