A nagykövetet Tordai-Lejkó Gábor főkonzul és Spiller Krisztina és dr. Schüschletz Sándor konzulok kísérték el. A program első állomása a város egyik dombján elhelyezkedő Szent István-kereszt volt, amelyet 1957-ben emelt a település katolikus ifjúsága, és szentelt fel a passaui püspök a vérbe fojtott magyar forradalom emlékére. Prof. Dr. Gerhard Waschler, a CSU passaui választókerületének bajor tartományi parlamenti képviselője mutatta meg az emlékhelyet.

 

Ezt követően kerekasztal-beszélgetésre került sor a városházán „Bajor-magyar gazdasági kapcsolatok” címmel városi, tartományi, szövetségi politikusok, a gazdasági élet és a Passaui Egyetem képviselőinek részvételével.

 

Méltóságteljes hangulatban zajlott a nagykövet városházi vendégkönyvbe történő bejegyzése, melyet rövid beszédek előztek meg. Itt Duppert Magyarország politikacsináló szerepét méltatta Európa újraegyesülése során, Helmut Kohl szavait idézve: a berlini fal első tégláját Magyarország ütötte ki. A főpolgármester Dr. Györkös Péterről is elismerően szólt, aki Magyarország EU-hoz történő csatlakozását előkészítő stáb tagja volt. A nagykövet az ezer éves magyar-bajor történelmi barátság méltatásakor hangsúlyozta: Magyarország 1000 évvel ezelőtt világosan döntött állama kapcsolatainak és értékrendjének irányultságáról: Európához akart tartozni.

 

A delegáció este boldog Gizella tiszteletére bemutatott ünnepi szentmisén vett részt a Klosterkirche Passau-Niedernburgban, amelynek főcelebránsa Dr. Korzenszky Richárd OSB, tihanyi perjel volt. A szentmisét boldog Gizella sírjának megkoszorúzása, majd a Passau-Veszprémi Német-Magyar Baráti Kör Egyesület által szervezett fogadás követett.

További képek