A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Kucsera János, a müncheni Széchenyi Kör 1969-ben Bajorországba települt elnöke vetített képekkel gazdagon illusztrálva mutatta be „Tíz évszázad magyar emlékei Bajorországban” című könyvét a főkonzulátuson 2017. április 26-án. A szerzőt és a vendégeket Tordai-Lejkó Gábor főkonzul köszöntötte.

A hiánypótló alapmű műfaja útikönyv, amely a sokat méltatott, ezer éves magyar-bajor kapcsolatok tárgyi emlékeit, helyszíneit hivatott elénk tárni boldog Gizella magyar királyné passaui sírhelyétől a néhány évvel ezelőtt elhelyezett emléktábláig. A könyv magyar vonatkozású épületeket, szobrokat, emléktáblákat, sírhelyeket, festményeket, éremgyűjteményeket, kódexeket kutat fel a gazdag magyar-bajor kapcsolódási pontokat tetten érve, dokumentálva. E virtuális utazás során a magyar kultúra olyan nagy alakjai jelennek meg előttünk, mint Liszt Ferenc vagy Benczúr Gyula.

Kucsera János a nagy művészek és történelmi személyiségek mellett feltárta a hétköznapi emberek kapcsolatainak történetét is, számos testvérvárosi vagy diákcsere kapcsolatot említve, magyar iskolai helyszínt megnevezve.

Nem csoda, hogy élénk az érdeklődés könyve iránt, egyenesen turistautak szerveződnek a könyv által kijelölt útvonalak követésére.

Live recording by interpressmedia
https://youtu.be/7dehZtXrPu0

 

Kucsera János: Tíz évszázad magyar emlékei Bajorországban

 

Tordai-Lejkó Gábor köszöntője 

 

Kucsera János bemutatja az emlékeket

 

Vendégek