T Á J É K O Z T A T Ó

születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolat létesési és halotti anyakönyvi kivonat
beszerzéséről

 

Magyarországon anyakönyvezett anyakönyvi eseményről (születésről, házasságról, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséről vagy halálról) anyakönyvi kivonat kiállítását lehet kérelmezni.

 

A kérelmet Magyarország Müncheni Főkonzulátusa is fogadja:

 

a) személyesen, időpontfoglalás alapján (időpontot itt lehet foglalni, ügytípus: Okiratbeszerzés Magyarországról) az alábbiak szerint:

- az időpontfoglalásról tisztelettel kérjük, hogy igényeljenek minden esetben visszaigazolást is,
- a gyors ügyintézés végett kérjük, hogy az időpontra a kitöltött anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelmet is hozzák magukkal,

- szükséges dokumentumok:
1. személyazonosság igazolására alkalmas érvényes fényképes okmány (személyazonosító igazolvány, útlevél vagy magyar vezetői engedély),
2. lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya);

 

b) postai úton az alábbi dokumentumok megküldésével:

1. kék színű tollal, és hiánytalanul kitöltött és aláírt anyakönyvi kivonat kiállítása iránti kérelem,
2. a kérelem első oldalán megadott, személyazonosításra alkalmas érvényes fényképes okmány másolata (ez lehet: személyazonosító igazolvány, útlevél vagy magyar vezetői engedély másolata)
3. Meldebescheinigung - AKI NEM KÜLDI MEG A MELDEBESCHEINIGUNGOT, AZ A KÉRELEMZŐ CSAK SZEMÉLYESEN VEHETI ÁT AZ ANYAKÖNYVI KIVONATOT!
4. MAGYAR lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolata (lakcímkártya másolata)
 

Ha a kérelmező magyar lakcímkártyájának lakóhely rovata magyarországi címet tartalmaz, de az anyakönyvi kivonatot külföldi címre (pl. németországi címre) kérik postázni, akkor a kérelem utolsó oldalán az egyéb címre rovat kitöltése szükséges, ahol meg kell adni a külföldi postázási címet (Meldebescheinigungon szereplő címet)!

Figyelem: attól, hogy valaki nem mutatja be a magyar lakcímet tartalmazó lakcímkártyát, a rendszer továbbra is magyarországi cím szerinti adatait tartalmazza.

Figyelem: postai úton megküldött és nem kék színű tollal, hiányosan kitöltött (a kérelem lábjegyzetei segítenek a kitöltésben) vagy alá nem írt (első és harmadik oldalon kell aláírni), vagy a kötelező mellékleteket nem tartalmazó (pl. nincs Meldebescheinigung vagy nincs lakcímkártya csatolva) kérelmet Főkonzulátusunknak nem áll módjában teljesíteni.

Az elkészült anyakönyvi kivonatot személyesen vagy postai úton lehet átvenni. Németország területére és azon kívülre (pl. Ausztria vagy Svájci Államszövetség) való postai kézbesítés esetén postaköltség kerül felszámolásra, amelynek befizetése az anyakönyvi kivonat kiállításának feltétele. A postai úton érkezett kérelmek feldolgozásakor munkatársaink felveszik a kapcsolatot az ügyféllel a postaköltség befizetésére vonatkozó lehetőségekkel kapcsolatban. 


 

München, 2023. augusztus