T Á J É K O Z T A T Ó

családi állapot igazolásáról

 

I. Általános tudnivalók

Magyarország külképviseletein, így a Müncheni Főkonzulátuson házasság nem köthető. Magyar állampolgár németországi házasságkötési szándéka esetén a házasságkötés helye szerint illetékes anyakönyvi hivatalnál (Standesamt) érdeklődhet a házasságkötéshez szükséges okiratok felől.

Németországban lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár házasságkötéséhez a Főkonzulátus családi állapot igazolásáról szóló konzuli tanúsítványt tud kiállítani, német nyelven. Ugyanez a konzuli tanúsítvány kérhető a bejegyzett élettársi kapcsolat németországi létesítése esetén is.

Személyes megjelenés és ügyintézés esetében ez a konzuli tanúsítvány akár azonnal is kiállítható.

 

II. Időpontfoglalás

A Főkonzulátuson az ügyfélfogadás előzetes időpontfoglalás alapján történik. Időpontot itt lehet foglalni.

Már elkészült okmány (magánútlevél, személyazonosító igazolvány), valamint már elkészült anyakönyvi kivonat vagy egyéb konzuli tanúsítvány (családi állapot igazolása stb.) átvétele nyitvatartási időben időpont nélkül lehetséges. Ettől függetlenül természetesen az átvételre is lehetséges külön időpontot foglalni.

 

III. Ügyintézés menete

A kérelemhez a családi állapot igazolása iránti kérelem adatlap kitöltése szükséges. Emellett a kérelmezőnek az érvényes magyar úti okmányát, magyar születési anyakönyvi kivonatát, illetve előző házasság esetén a válási záradékkal ellátott magyar házassági anyakönyvi kivonatát is be kell mutatnia. Amennyiben a családi állapot igazolást postai úton kéri kézbesíteni, úgy szükséges a német lakcímbejelentő igazolás (Meldebescheinigung) mellékletben történő bemutatása - ennek hiányában csak személyesen vehető át a kiállított igazolás!

A családi állapot igazolása iránti kérelmet postán is benyújthatja. A kék színű tollal kitöltött, aláírt adatlapot, valamint érvényes magyar úti okmányának, magyar lakcímkártyájának, előző házasság esetén a válási záradékkal ellátott magyar házassági anyakönyvi kivonatának másolatát juttassa el hozzánk postán. Amint az ügy rögzítésre került, emailben küldjük banki adatainkat az eljárás költségeinek átutalásához. A postai úton benyújtott kérelmek esetében az ügyintézés ideje minimum 15 nap.

Németországi házasságkötéshez az anyakönyvi hivatalok rendszerint kérnek egy 6 hónapnál nem régebbi születési anyakönyvi kivonatot, ill. nem első házasságkötés esetén az előző házassági anyakönyvi kivonatát válás bejegyzéssel. Ezen iratok beszerzéséről bővebben itt olvashat:

 

IV. Konzuli díj

A konzuli tanúsítvány a családi állapot igazolásáról 30 EUR-ba kerül.


München, 2020. április