T Á J É K O Z T A T Ó

családi állapot igazolásáról

 

I. Általános tudnivalók

Magyarország külképviseletein, így a Müncheni Főkonzulátuson házasság nem köthető. Magyar állampolgár németországi házasságkötési szándéka esetén a házasságkötés helye szerint illetékes anyakönyvi hivatalnál (Standesamt) érdeklődhet a házasságkötéshez szükséges okiratok felől.

Németországban lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár házasságkötéséhez a Főkonzulátus családi állapot igazolásáról szóló konzuli tanúsítványt tud kiállítani, német nyelven. Ugyanez a konzuli tanúsítvány kérhető a bejegyzett élettársi kapcsolat németországi létesítése esetén is.

Személyes megjelenés és ügyintézés esetében ez a konzuli tanúsítvány akár azonnal is kiállítható.

 

II. Időpontfoglalás

A Főkonzulátuson az ügyfélfogadás előzetes időpontfoglalás alapján történik. Az internetes időpontfoglalási rendszerben lehet időpontot foglalni: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Már elkészült okmány (magánútlevél, személyazonosító igazolvány), valamint már elkészült anyakönyvi kivonat vagy egyéb konzuli tanúsítvány (családi állapot igazolása stb.) átvétele minden hétfőn 8:30 - 9:00 és 14:00 - 16:30 óra között, időpontfoglalás nélkül lehetséges.

 

III. Ügyintézés menete

A kérelemhez a családi állapot igazolása iránti kérelem adatlap kitöltése szükséges. Emellett a kérelmezőnek az érvényes magyar úti okmányát, magyar születési anyakönyvi kivonatát, illetve előző házasság esetén a válási záradékkal ellátott magyar házassági anyakönyvi kivonatát is be kell mutatnia. Amennyiben a családi állapot igazolást postai úton kéri kézbesíteni, úgy szükséges a német lakcímbejelentő igazolás (Meldebescheinigung) mellékletben történő bemutatása - ennek hiányában csak személyesen vehető át a kiállított igazolás!

A családi állapot igazolása iránti kérelmet postán is benyújthatja. A kék színű tollal kitöltött, aláírt adatlapot, valamint érvényes magyar úti okmányának, magyar lakcímkártyájának, előző házasság esetén a válási záradékkal ellátott magyar házassági anyakönyvi kivonatának másolatát juttassa el hozzánk postán. Amint az ügy rögzítésre került, emailben küldjük banki adatainkat az eljárás költségeinek átutalásához. A postai úton benyújtott kérelmek esetében az ügyintézés ideje minimum 15 nap.

Németországi házasságkötéshez az anyakönyvi hivatalok rendszerint kérnek egy 6 hónapnál nem régebbi születési anyakönyvi kivonatot, ill. nem első házasságkötés esetén az előző házassági anyakönyvi kivonatát válás bejegyzéssel. Ezen iratok beszerzéséről bővebben itt olvashat:

 

IV. Konzuli díj

A konzuli tanúsítvány a családi állapot igazolásáról 30 EUR-ba kerül.


München, 2020. április