T Á J É K O Z T A T Ó

a kedvezményes (ún. egyszerűsített) honosításról és visszahonosításról


Az egyszerűsített honosítással és visszahonosítással kapcsolatos tudnivalókról itt talál részletesen tájékoztatót.

 

Az adatlapok a következők:

- honosítás-visszahonosítás iránti kérelem

- születés anyakönyvezése iránti kérelem

- amennyiben már volt házasságkötése: házasság anyakönyvezése iránti kérelem

 

Kérelem benyújtásához mellékelni kell:

- érvényes külföldi okmány

- eredeti születési anyakönyvi kivonat

- felmenő magyar állampolgár születési anyakönyvi kivonata és ha a felmenő nem a kérelemző szülője, akkor a leszármazás további igazolása (pl. kérelemző szüleinek eredeti születési anyakönyvi kivonatai és eredeti házassági anyakönyvi kivonata)

- ha volt már házasságkötése: eredeti házassági anyakönyvi kivonat

- ha a házasság felbontásra került vagy egyéb okból megszűnt: eredeti bírósági bontóítélet a Brüsszel IIa 39. cikke szerinti igazolással vagy eredeti halotti anyakönyvi kivonat stb.

- ha gyermekeivel kéri a honosítást: gyermekek eredeti születési anyakönyvi kivonatai

- 6 év alatti kiskorú esetében igazoványkép.

 

Az idegen nyelvű okiratok csak hiteles magyar fordítással ellátva fogadhatók el. Az eljáráshoz szükséges német nyelvű okiratokról a fordítást a konzuli szolgálat díj ellenében vállalja (aktuális árlista szerint). A honosítási eljárás egyebekben díjmentes.

 

A honosítási-visszahonosítási eljárásban lehetősége van arra, hogy születési nevét névváltoztatás útján magyarosítsa (pl. ékezetet tegyen magyar nevére vagy neve magyar megfelelőjét kérje).

 

A honosítási-visszahonosítási eljárás során személyazonosító igazolvány kiadásai iránti kérelem is rögzítésre kerül, a személyazonosító igazolványt a honosítási-visszahonosítási kérelem pozitív elbírálása esetén az eskütételt követően kapja kézhez.

 

A Müncheni Főkonzulátuson az egyszerűsített honosítási/visszahonosítási kérelmek beadása előre egyeztetett időpontban lehetséges. Időpont-foglalással, ill. esetleges kérdéseivel kapcsolatban a konsulat-muenchen@mfa.gov.hu e-mail címen szíveskedjen munkatársainkat keresni.

 

Segítő közreműködését előre is köszönjük!


München, 2023. január