T Á J É K O Z T A T Ó

Németországban történő

európai erkölcsi bizonyítvánny igényléséről

 

A német központi nyilvántartásról és az oktatási nyilvántartásról szóló törvény (Bundeszentralregistergesetz – BZRG) 30b. §-a lehetővé teszi az Európai Unió tagállamai állampolgárjainak számára az európai erkölcsi bizonyítvány (németül: Europäisches Führungszeugnis) igénylését Németországban.

Az európai erkölcsi bizonyítvány tartalmazza a német erkölcsi bizonyítvány mellett, a származási tagállam bűnügyi nyilvántartásába való bejegyzéseket az adott ország által átadott nyelven.

Az európai erkölcsi bizonyítvány németországi igénylésére az alábbi lehetőségek vannak:

I.    Európai erkölcsi bizonyítvány igénylése személyesen a Nyilvántartási Hivatalnál (németül: Meldebehörde)

  • személyesen kell kérelmezni a helyi Nyilvántartási Hivatalnál (németül: Meldebehörde), bemutatva a személyi igazolványt vagy útlevelet. Azok a személyek, akik mentesülnek a nyilvántartásba vételi kötelezettség alól, vagy akik nem rendelkeznek állandó lakóhellyel, ők annál a nyilvántartási hivatalnál adhatják le kérelmüket, amelyiknek a körzetében tartózkodnak a mindennapokban,
  • az európai erkölcsi bizonyítvány igénylésének a díja 13 Euró, amit az igénylőlap beadásával egyszerre kell megtéríteni,
  • az erkölcsi bizonyítványt a Szövetségi Igazságügyi Hivatal (németül: Bundesamt für Justiz) állítja ki,
  • az európai erkölcsi bizonyítvány elkészülte általában 2-3 hetet vesz igénybe, mivel a Szövetségi Igazságügyi Hivatal kérelemmel fordul az igénylő állampolgársága szerinti tagállamhoz, hogy az 20 napon belül adja át a bűnügyi nyilvántartás tartalmát annak érdekében, hogy az szerepeljen az európai erkölcsi bizonyítványban.

II. Európai erkölcsi bizonyítvány igénylése írásban

  • európai erkölcsi bizonyítványt írásban is lehet igényelni: ebben az esetben egy informális igénylő lapot kell beadni a Lakosságnyilvántartó Hivatalhoz (németül: Einwohnermeldeamt) személyes adatokkal (születésnap, leánykori név, esetleg eltérő családnév, utónév(ek), születési hely, állampolgárság, cím).
  • az igénylőlapon szereplő aláírásnak hivatalosnak vagy hitelesítettnek kell lennie: ha az aláírás hitelességéből nem derül ki az adatok helyessége, akkor azokat bizonyítani kell. Javasoljuk, hogy írásbeli kérelem benyújtása előtt vegye fel a kapcsolatot az illetékes nyilvántartási hivatallal - a díj megfizetése miatt.
  • az írásbeli igénylőlapot az alábbi címre kell küldeni: Bundesamt für Justiz – Besucherservice, Adenauerallee 99 – 103, 53113 Bonn.

München, 2019. szeptember