A szabályok gyakori változására tekintettel felhívjuk a figyelmet, hogy az összefoglalóban foglaltak kizárólag tájékoztató jellegűek!

 

Tisztelt Ügyfeleink!

A Bajor Szabadállamban jelenleg a tartományi 15. bajor fertőzésvédelmi rendelet hatályos, amely kiegészíti a szövetségi fertőzésvédelmi törvény rendelkezéseit. A rendelkezések fontosabb szabályait - egyszerűsített formában - az alábbiakban foglaljuk össze.

Az oltott személyek meghatározását itt találják (2. §). Nem számít Németországban oltottnak, akit Sputnyik vagy Sinopharm oltóanyaggal oltottak. Ahhoz, hogy valaki oltottnak számítson, az oltás utolsó dózisának felvételétől el kell telnie 14 napnak, csupán felgyógyultak esetében elegendő az első dózis felvétele.

A felgyógyult személyek meghatározását itt találják (2. §). Felgyógyult személynek olyan pozitív COVID-19 PCR teszteredménnyel rendelkező személy számít, akinek pozitív teszteredménye legkevesebb 28 napos és legtöbb 6 hónapos. Felgyógyulást angol vagy német nyelvű pozitív PCR teszteredménnyel igazolni kell!

Teszteket a Bajor Szabadállamban itt tud készíttetni.

 

Személyes találkozások korlátozása:

Olyan személyek, akik nem rendelkeznek oltással és nem gyógyultak föl a betegségből csak saját háztartásukkal és egy további háztartás maximum két tagjával létesíthetnek személyes kapcsolatot.

Kivétel: A tizenkét év három hónapot be nem töltött személyeket, továbbá oltott és felgyógyult személyeket nem kell ideszámolni. Nem alkalmazandó a szabály a hivatással, szolgálattal összefüggő személyes találkozások, illetőleg a köztestületekben és közintézményekben végzett önkéntesség esetében, ahol több személy együttes munkavégzése szükségszerű.

Beoltottak és felgyógyultak egyszerre maximum 10 fő erejéig találkozhatnak saját körben. Kivétel a 14 év alatti gyerekek.

Tömegközlekedés (helyi és távolsági közlekedési eszközök):

3G szabály: tömegközlekedési eszközt csak oltott, felgyógyult vagy tesztelt személyek vehetnek igénybe. A német vasút (DB) tájékoztató oldala itt található. 

Kivétel: 6 év alatti gyermekek és iskolások (Schüler), illetve a taxi szolgáltatás esetében nem alkalmazandó a fenti szabály.

Tömegközlekedési eszközökön kötelező az FFP-2-es védőmaszk viselete.

Kivétel: 6 év alatti gyermekek és felmentéssel rendelkező személyek, melyet orvosi igazolással igazolnak. 6-16 év közötti gyermekeknek elegendő egy orvosi védőmaszk viselete.

Bevásárlás:

2 G

Épületen belül és zárt terekben kötelező az FFP-2-es védőmaszk viselete.

Kivétel: 6 év alatti gyermekek és felmentéssel rendelkező személyek, melyet orvosi igazolással igazolnak. 6-16 év közötti gyermekeknek elegendő egy orvosi védőmaszk viselete.

Szálláshelyek:

2G szabály: csak oltott vagy felgyógyult személyeknek megengedett az ilyen intézmények felkeresése.

Kivétel: 12 év 3 hónap alatti gyermekek mentesülnek a fenti szabály alól. Mentesülnek továbbá azon személyek, akik orvosi igazolással igazolják, hogy nem javasolt számukra az oltás, amennyiben egy (42 óránál nem régebbi PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén) negatív teszteredményt tudnak felmutatni. FIGYELEM: mivel a hotelek saját hatáskörben szigorúbban is eljárhatnak, kérjük mindig vegyék fel a kapcsolatot a hotellel, mielőtt foglalnának, hiszen lehet semmilyen kivételt nem engedélyeznek!

Éttermek:

Éttermek 22:00 és 5:00 óra között nem lehetnek nyitva (záróra).

2G szabály: csak oltott vagy felgyógyult személyeknek megengedett az éttermek felkeresése.

Kivétel: 12 év 3 hónap alatti gyermekek mentesülnek a fenti szabály alól. Mentesülnek továbbá azon személyek, akik orvosi igazolással igazolják, hogy nem javasolt számukra az oltás, amennyiben egy (42 óránál nem régebbi PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén) negatív teszteredményt tudnak felmutatni.

Éttermekben mindaddig kötelező az FFP-2-es védőmaszk viselete, ameddig a személy helyet nem foglal az asztalnál. Ezt követően a maszk levehető.

Kivétel: 6 év alatti gyermekek és felmentéssel rendelkező személyek, melyet orvosi igazolással igazolnak. 6-16 év közötti gyermekeknek elegendő egy orvosi védőmaszk viselete.

Mozik, múzeumok, kiállítások, uszodák, fittness termek:

2G-plusz: csak olyan oltott vagy felgyógyult személyeknek megengedett ezen egységek felkeresése, akik ezen felül egy (42 óránál nem régebbi PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén) negatív teszteredményt tudnak felmutatni.

Kivétel: mentesülnek a fenti szabály alól azon személyek, akik orvosi igazolással igazolják, hogy nem javasolt számukra az oltás, amennyiben egy (42 óránál nem régebbi PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén) negatív teszteredményt tudnak felmutatni. Kivétel képeznek továbbá a 3. oltással rendelkező személyek, amennyiben a 3. oltás óta 14 nap eltelt. 

Ezen egységekben kötelező az FFP-2-es védőmaszk viselete.

Kivétel: 6 év alatti gyermekek és felmentéssel rendelkező személyek, melyet orvosi igazolással igazolnak. 6-16 év közötti gyermekeknek elegendő egy orvosi védőmaszk viselete.

Diszkók és klubbok:

Zárva tartanak.

Sportesemények (regionális szint fölött):

Nézők nem vehetnek részt.

Sportesemények (regionális szinttel bezárólag):

Csak 25%-os kapacitáskihasználtsággal üzemelhetnek.

Alkohol árusítása és fogyasztása tilos.

Munkahely:

3G szabály,  

Össznépi ünnekségek (Volksfeste):

Tilos össznépi ünnepséget tartani vagy közterületen szórakoztató összejövetelt tartani.

HOTSPOT-szabály (1.000 fölötti incidencia esetén):

Azon bajorországi járásokban, ahol a 7 napos incidenciamutató mértéke meghaladja az 1.000-et (lásd térképet itt), az éttermek és szálláshelyek zárva vannak, testi közelséget feltételező szolgáltatásokat nem lehet nyújtani (kivétel: fodrászat), főiskolák online oktatásra térnek át, kereskedelemben egy vásárlóra 20 nm terület kell jusson.

 

Frissítve: 2021. december 29.