MUNKAVÁLLALÁS – MUNKAÜGYI VITÁK

Napjainkban egyre több magyar állampolgár próbál a jobb megélhetés reményében Németországban, ezen belül Bajorországban munkát vállalni. Mielőtt azonban belevágna, érdemes végiggondolni: hogyan kereshet munkát, hogyan induljon el, hol érdeklődjön a munkavállalás feltételeiről, a helyi viszonyokról. Ezekre a kérdésekre ma már - az internet világában - viszonylag könnyen választ kaphat.

E témában releváns linkajánlat:

http://www.bmas.de/DE/Startseite/start.html

http://www.stmas.bayern.de/

https://www.arbeitsagentur.de/web/content/DE/service/Ueberuns/Regionaldirektionen/Bayern/index.htm

https://www.aok.de/bundesweit/index.php

A külföldi munka megszerzésével járó mindennemű ügyintézés, és a később esetlegesen felmerülő munkajogi természetű viták rendezése - éppúgy, mint Magyarországon - a munkavállaló és a munkáltató feladata.

A müncheni főkonzulátusnak nincs jogköre munkajogi vitákban eljárni, ill. állampolgáraink jogi képviseletét ellátni.

Ugyanakkor az alábbi link alatt elérhető tájékoztató összeállítással néhány jótanácsra szeretnénk felhívni a figyelmet, a kellemetlen következmények megelőzése és elkerülése érdekében:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/kulfoldi-munkavallalas

  • Soha ne írjon alá olyan idegen nyelvű megállapodást, melynek tartalmát nem érti!
  • Csak érvényes és részletes munkaszerződés birtokában kezdjen el dolgozni!
  • Tisztázza a betegbiztosítási rendszerbe való bejelentését, a biztosítás körét!
  • Semmilyen körülmények között ne adja ki kezéből érvényes úti okmányát!
  • Pénzt a munkaadójának vagy a közvetítőnek csak alapos megfontolás és részletes tájékozódás után adjon!

Ha fenti tanácsok ellenére mégis munkaügyi vitába keveredne, az alábbiakat javasoljuk:

Az Önt megkárosító céggel / személlyel szemben ügyvéd megbízásával, polgári peres úton tud eljárást indítani, ill. számára ún. fizetési felszólítást küldeni. Ehhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyen a munkáltató / megbízó alapvető adataival, (pl.: cégnév, hol van a cég bejegyezve / bejelentett lakcím, cégvezető neve, elérhetősége, stb.), illetve rendelkezzen érvényes munkaszerződéssel.

Amennyiben Németországban bejegyzett cégről / Németországban állandó lakóhellyel rendelkező személyről van szó, az eljárást a székhely/lakóhely szerinti bíróságon kell lefolytatni.

További hasznos információért javasoljuk a honlapunk alábbi linkjét felkeresni:

A Jogi tanács és képviselet link alatt megtalálja a konzuli kerületünkben működő, magyarul is beszélő ügyvédek elérhetőségét, akikkel fel tudja venni a kapcsolatot. (Érdemes munkajogban jártas ügyvédet választani.)

Lehetősége van ezen kívül a Németországban helyileg illetékes Vámhivatalnál (http://www.verwaltungsservice.bayern.de/dokumente/behoerdeordner/44110219192) és Munkaügyi Hivatalnál (https://www.verwaltungsservice.bayern.de/dokumente/behoerde/9683950412106) is feljelentést tennie a szóban forgó cég / személy ellen.

2017. augusztus