2020.09.16. napján a német Robert-Koch-Intézet rizikóterületté nyilvánította Budapestet. A szabályok ugyanezen nap 19:00 órától hatályosak.

 

A rizikóterületek listáját itt találja:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html?nn=13490888

 

Az életbelépő szabályokról tájékoztatást német és angol nyelven itt talál:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/merkblatt-aussteigekarte.html

 

 

Fentiek alapján – a német Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint - azon személyeknek, akik a Németországba beutazást megelőző 14 napban rizikóterületen tartózkodtak, főszabály szerint 14 napos házi karanténba kell vonulniuk. Beutazást követően lakóhelyre/tartózkodási helyre kell utazni és felvenni a kapcsolatot az illetékes egészségügyi hatósággal. A lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes egészségügyi hatóság elérhetőségét itt találják: https://tools.rki.de/PLZTool/

 

A rizikóterületről történő beutazást követő 14 napon belül kötelező a koronavírus-tesztet elvégeztetni. A beutazók a beutazást követő 10 napon belül kérésükre ingyenesen végeztethetik el a tesztet, ehhez személyazonosító igazolvány és Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatása szükséges. Ezen lehetőség igénybevételéhez időpontot kell foglalni a következő telefonszámon: 116 117 (hotline).

Mentesül a németországi tesztelési és karanténkötelezettség alól az a személy, aki 48 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 teszteredménnyel rendelkezik, és ezt a német hatóságnak bemutatja.

 

A karanténszabályokat megszegők akár 25.000 EUR büntetéssel is számolhatnak.

 

Abban az esetben, ha valaki a beutazáskor vagy azt követően tüneteket észlel magán, köteles azonnal jelentkezni az illetékes egészségügyi hatóságnál.

 

A karanténszabályok alól általánosan mentesülnek a tranzitáló utasok. További kivételeket állapíthat meg a utazási cél helye szerinti tartományi rendelkezések.

 

Gyakran ismételt kérdések a tesztelésről: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende.html#c18624

 

A karanténelőírások tartományonként eltérőek lehetnek, kérjük tájékozódjanak az illetékes egészségügyi hatóságnál.

Regelungen für nach Deutschland Einreisende im Zusammenhang mit Coronavirus SARS-CoV-2 / COVID-19

 

Rules for incoming passengers to Germany in connection with Coronavirus SARS-CoV-2/COVID-19