A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából, immár negyedik alkalommal tartott közös megemlékezést Magyarország Müncheni Főkonzulátusa és a Keleti Németek Háza 2020. január 19-én. A rendezvény díszvendége – a posztjáról február elején távozó - Kerstin Schreyer szociális, munka- és családügyi miniszter képviseletében leendő utódja, Claudia Trautner államtitkár, Magyarországról pedig Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a közelmúltban megválasztott vezetője volt. Részt vett és beszédet mondott Bernd Fabritius (CSU) is, a német szövetségi kormány elüldözöttekért felelős kormánymegbízottja. A rendezvény központi témája idén a német származású művészek, tudósok hozzájárulása a magyar magas kultúrához, amelyről Pócsik Viktor történész tartott előadást. A műsort Dr. Morva Péter zongoraművész és Geréd Cecília operaénekes fellépése tette színesebbé. A müncheni Katolikus Alapítványi Főiskola egyetemi kápolnájában megrendezett eseményen megjelent száz fős vendégség soraiban részt vett Josef Zellmeier (CSU) bajor Landtag-képviselő, a CSU Landtag-frakciója elüldözött németekért felelős munkacsoportjának tagja, valamint Christian Knauer, az Elüldözöttek Szövetségének (BdV) bajorországi elnöke, Georg Hodolitsch a Magyarországról elüldözött németek egyesületének vezetője, továbbá számos egyéb nemzetiségi, politikai és más társadalmi szervezet képviselője. Az eseményről tudósított az MTVA és beszámol róla a Sudetendeutsche Zeitung és az Unsere Post, a Magyarországról kitelepített németek lapja.

Tordai-Lejkó Gábor főkonzul köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a második világháborút lezáró, félreértelmezett békefolyamat eredményezte a lengyelországi, csehszlovákiai és magyarországi németség kollektív megbélyegzését és kitelepítését, amely 1946 januárja és 1948 júniusa között többszázezer magyarországi svábot érintett, akik közül 130-150 ezer fő Németország amerikai megszállási övezetében talált új otthonra. 1993 óta az egyik legnagyobb, Magyarországon elismert nemzetiség tagjai önrendelkezési jogot gyakorolhatnak, széleskörű oktatási és kulturális intézményrendszert támogat számukra a magyar állam, valamint 2018 óta önálló parlamenti képviselőt is választhatnak. Magyarország pedig büszke rá, hogy méltán híres kulturális emlékeink közül milyen sokat köszönhetünk német gyökerekkel rendelkező tudósoknak, művészeknek.

Bernd Fabritius (CSU) a német szövetségi kormány elüldözöttekért felelős kormánymegbízottja, a BdV elnöke Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer szövetségi miniszter üdvözletét közvetítette, beszédében többször kihangsúlyozta a szövetségi kormány háláját a pozitív és példamutató magyar kisebbségpolitikáért.

Claudia Trautner (CSU) szociális, munka- és családügyi államtitkár, kijelölt miniszter beszédében rámutatott: 2012-ben Magyarország volt az első kormány az EU-ban, amely kiállt a német nemzetiségért. Fontos és bátor lépésnek nevezte, hogy Szili Katalin a parlamentben bocsánatot kért a németek elhurcolásáért, amit nagyra értékelt. A Magyarországról kitelepített németek a bajor társadalom fontos építőelemét alkotják, büszkék a többszázéves magyar-bajor kapcsolatokra. Köszönetet mondott Englenderné Hock Ibolyának kapcsolatépítő munkájáért, és köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért „a Duna országa” példás kisebbségpolitikával támogatja a német nemzetiség oktatását és kulturális életét. Magyarország 1989-ben elsőként nyitotta meg határait a német menekültek előtt. Most is sok kihívással nézünk szembe az Európai Unió egybentartása érdekében, ezért szükségünk van egymásra.

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke a többi között arról szólt, hogy az új, felnövekvő nemzedékekben is erősíteni kell a német öntudatot, és tovább kell fejleszteni a magyarországi németek és a Magyarországról elűzött, Németországban megtelepedett németek közötti kapcsolatot – ezt nevezte legfontosabb elnöki hivatásának. Köszönetet mondott a magyar és a bajor kormánynak az önkormányzat munkájának támogatásáért.

 Pócsik Viktor történész-germanista előadást tartott néhány kiemelkedő, német gyökerekkel rendelkező magyar személyiségről, akikre mindkét nemzet büszke lehet munkásságukért, így pl. Steindl Imre, Lechner Ödön, Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Munkácsy Mihály, Herczeg Ferenc, Horger Antal vagy Kisfaludy-Stróbl Zsigmond.

Médiamegjelenés:

https://hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2020/01/22/nemet-kormanymegbizott-peldamutato-magyarorszag-kisebbsegpolitikaja

https://mediaklikk.hu/video/hirado-2020-01-22-i-adas-18/ (11. perc)

https://mandiner.hu/cikk/20200122_nemet_kormanymegbizott_magyarorszagi_nemetnek_lenni_buszkeseg

https://www.origo.hu/itthon/20200122-nemet-kormanymegbizott-peldamutato-magyarorszag-kisebbsegpolitikaja.html