Képviseletünk idén a járványügyi helyzet miatt rendkívül szűk körben emlékezett meg a forradalom hőseiről, ezt ellensúlyozandó a megemlékezés élő adásban követhető volt a főkonzulátus facebook felületén.

Az október 20-i ünnepségre a bajor politikai, gazdasági és kulturális élet kiemelkedő képviselőit hívtuk. Bajor díszvendégünk idén Hubert Aiwanger miniszterelnök-helyettes,  gazdasági-, vidékfejlesztési és energetikai miniszter volt, aki az ünnepséget megelőzően videokonferencia keretében tárgyalt partnerével, Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel.  A teljesen szűkkörű rendezvény vendégei közt üdvözölhettük többek között Tobias Gotthardt parlamenti képviselőt, a Külügyi Bizottság elnökét, Alexander König képviselőt (CSU) és frakcióvezető helyettest, Alex Dorow képviselőt (CSU) és Matthias Kammelt, a Bajor Nemzeti Múzeum igazgatóját.

A rendezvényen a magyar-német-bajor himnuszok eljátszása után Tordai-Lejkó Gábor és Hubert Aiwanger mondtak beszédeket, ezt Weiner Leo Rókatánca követte egy vonósnégyes előadásában. Az est fénypontja a kertből követhető fényfestés volt, melynek fő tematikáját a Nemzeti Összetartozás Éve gondolatvilága és a forradalomról való megemlékezés adta.

Másnap, október 21-én a Bajorországi Magyar Szervezetek Fórumára került sor. A tanácskozáson Dr. Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa előadást tartott a magyar diaszpórának szánt programokról. Az egyeztetőt nemzeti ünnepi megemlékezés zárta.  Ennek keretében Pereszlényi Erika, a nürnbergi Magyar Kultúrát Németországban Támogató Egyesület elnöke és Magyarország Nürnbergi Tiszteletbeli Konzulátusának munkatársa a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült a nürnbergi diaszpórában élő magyarság közösséggé kovácsolásában vállalt szerepe, sokrétű szervező és érdekképviseleti munkája elismeréseként. Az ünnepséget követően a vendégek megtekinthették a Nemzeti Összetartozás Évében az ez alkalomra készült ünnepi fényfestést.

Az ünnepség az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=259913752129315&ref=watch_permalink

A fényfestés az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/HunConsulateMunich/videos/345226396542640

Köszönjük a Magyar Villamos Művek Zrt és az OTP Nyrt. támogatását.

 

© StMWi/E. Neureuther

© StMWi/E. Neureuther

© StMWi/E. Neureuther

© StMWi/E. Neureuther

© StMWi/E. Neureuther