Nyilvántartásba való felvétel

Ha a magyar állampolgár nem szerepel a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban (passziválás miatt vagy, mert soha nem rendelkezett állandó lakóhellyel Magyarországon), kérheti a nyilvántartásba való felvételét. Ehhez a kérelem külföldön élő magyar állampolgárként történő nyilvántartásba vételéhez adatlap kitöltésére van szükség, melyet a konzul előtt személyesen kell aláírni. További szükséges dokumentumok:

- érvényes magyar útlevél vagy személyi igazolvány;

- születési anyakönyvi kivonat;

- házas családi állapot esetén magyar házassági anyakönyvi kivonat;

- elvált vagy özvegy családi állapot esetén pedig válási illetve özvegyi záradékkal ellátott magyar házassági anyakönyvi kivonat.

A nyilvántartásba vételt követően egy olyan lakcímkártya kerül kibocsátásra, amelyen a „külföldi cím” elnevezés szerepel. A lakcímkártya a kérelmezéstől számított kb. 2-3 hónap után készül el.

A nyilvántartásba való felvétel illetékmentes.


Nyilvántartásba való felvétel anyakönyvezés esetén

Külföldön történt válás hazai anyakönyvezése esetén a külföldön élő magyar állampolgárként történő nyilvántartásba vételhez rendszeresített adatlap kitöltése is szükséges, amennyiben a magyar állampolgár kérelmező nem szerepel a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban (nincs személyi igazolványa és lakcímkártyája). Külföldön történt születés hazai anyakönyvezése esetén, ha mindkét magyar állampolgár szülő magyarországi lakcímmel rendelkezik, akkor a gyermek is Magyarországon élő magyar állampolgárként kerül a nyilvántartásba, és ez esetben a Magyarországon élő magyar állampolgárként történő nyilvántartásba vételhez rendszeresített adatlap kitöltése szükséges. Külföldön történt házasság hazai anyakönyvezése, illetve külföldön történt születés hazai anyakönyvezése esetén, ha az egyik szülő külföldön élő magyar állampolgár vagy külföldi és nem szerepel a nyilvántartásban, külön adatlap kitöltésére nincs szükség. 

Anyakönyvezés esetén a nyilvántartásba való felvétel illetékmentes.München, 2020. április